POSTDUIVEN

De rood gekleurde woorden brengen je naar nog meer wetenswaardigheden!!!!!

Een postduif (in België reisduif) is een duif die, na een periode bij de eigenaar te hebben doorgebracht, naar elders wordt vervoerd en wordt losgelaten. De duif vindt op nog niet volledig begrepen wijze de weg naar zijn oorspronkelijke verblijf terug. De postduif stamt waarschijnlijk af van de rotsduif.

Postduiven hebben een fenomenaal oriëntatievermogen. Een duif die ver van huis wordt gebracht, tot honderden kilometers ver, weet feilloos zijn thuis terug te vinden. Daarom werden ze gebruikt om berichten over te brengen; zo ontstond ook een sport, de duivensport, waarbij het erom gaat welke duif het snelst thuis is na gezamenlijk te zijn gelost.

Oorlogsduiven

                   oude duif2Oude Duif1

In het verleden werden postduiven gebruikt voor het versturen van berichten en van post. Dit gebeurde al vanuit belegerde steden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Nadien bijvoorbeeld in de Frans-Duitse Oorlog, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog; ze kregen de naam oorlogsduiven. Ook in het Nederlandse leger hebben postduiven een grote rol gespeeld. Van 1887 tot 1933 beschikte het Nederlandse leger over een “Rijks-postduivendienst”.

De twee beroemdste oorlogsduiven zijn:

Duivensport

Tegenwoordig worden vooral wedstrijden met postduiven gedaan (duivensport). De eigenaren werden ook wel “duivenmelkers” genoemd. De tegenwoordige term die gebruikt wordt is duivenhouders of duivencoach. De duivensport is vooral in Vlaanderen populair, maar door toenemende woningvoorschriften binnen de bebouwde kom en door kritiek van vogelbeschermers, neemt het aantal duivenmelkers af. Ook in Japan is de duivensport een bezigheid, al gaat het hier niet alleen om de hobby maar ook om het gokken en het winnen van geldbedragen. Vroeger werd gebruik gemaakt van een duivenklok om de binnenkomst van de wedstrijd duiven nauwkeurig te registreren. De klok werd dan pas opengemaakt in het clubhuis. Postduiven hebben daartoe naast een vaste ring ook een gummiring die afneembaar is en die in de duivenklok gestoken kan worden, die de tijd registreert. Tegenwoordig gebeurt dit meer en meer op digitale wijze.

Beroemde  duivenmelkers

Noach – De bebaarde arkbouwer loste een postduif om land te zoeken (geen tortel).
Charles Darwin – Een actief lid van de Londense duivenclubs. Hij legde de voorvader van alle rassen bloot; de wilde rotsduif.
Marlon BrandoTerry Malloy, zijn rol in ‘On the Waterfront’, hield duiven op zijn dakterras.
Mike Tyson – Het verhaal gaat dat hij voor het eerst rake klappen uitdeelde toen een pestkop één van z’n duiven onthoofde in zijn kindertijd.
Yul Bryner – De magnifieke ‘slap-head’ hield verschillende soorten duiven, waaronder oriëntale rollers, bij zijn huis in Frankrijk.
Duncan Ferguson-Schotse voetballer met een flinke aantal overtredingen in het veld, maar hij is gek op duiven.
Pablo Picasso – Hield pauwstaarten. Hij hield zoveel van duiven dat hij zijn dochtertje Paloma (duifje in het Spaans) noemde.
Walt Disney – Bekend vanwege zijn geïmporteerde Pletinckx-duiven uit België, witte postduiven. Z’n hokken worden nog steeds onderhouden in Disneyland Californië.
Ernst Moschbekend dirigent van de Egelander musikanten.
Hans Vultink – vroeger superieur biljarter, tegenwoordig een goede duivenmelker.
Jan Jansen, Riny Wagtmans – beroemde Nederlandse wielrenners. Jansen won zelfs de Tour.
Kees Kist – profvoetballer en tegenwoordig trainer.
Ook  Koninklijke duivenmelkers
Hare Majesteit Queen Elizabeth II – De Britse vorstin houdt één van ’s werelds bekendste duivenkolonies in de Royal Lofts in Sandringham.
Z.K.H. Prins BernhardHield postduiven, waarmee zijn verzorger deelnam aan wedstrijden.
Boudewijn Koning der Belgen – Ook wijlen de vorst van België hield duiven.
Prins Faisal Bin Abdoel– Een Saoedische prins met een schitterende collectie duiven

Lijst van duivenrassen .

Bronnen:
Wikipedia
Geschiedenis 24
Duivenblog.nl